Lampsinshuis

Lampsinshuis

Vlissingen (Walcheren)

  • Monument

Beschrijving

Direct achter het beeld van de vissersvrouw op de Nieuwendijk, tegenover de vroegere vissershaven en de huidige jachthaven, staat het Lampsinshuis, een voorbeeld van een 17e-eeuwse rederswoning. In juli 2002 opende hier het Maritiem muZEEum Zeeland haar deuren.

Cornelis Lampsins was de belangrijkste Zeeuwse reder van die eeuw en liet dit kapitale pand in 1641 bouwen. Lampsins rijkdom was dan ook ongekend voor die tijd; hij was eigenaar van tientallen schepen en bezat het eiland Tobago in het Caraïbisch gebied. In 1662 kocht hij voor veel geld van de Franse koning Louis XIV de titel van baron, nadat een aanvraag van de Hollandse adel was afgewezen. Een van de voorrechten van de hogere adel was dat zij een dubbelspan mochten gebruiken. Lampsins was in zijn tijd dan ook de eerste Zeeuw die rondreed in een karos met vier paarden!

In de 17e eeuw was de Nieuwendijk het belangrijkste deel van Vlissingen. Op de begane grond van het gebouw was het kantoor. Lampsins zelf woonde op de eerste verdieping. Vanuit het torentje op het dak kon hij uitkijken naar de binnenkomende schepen die pal voor de deur gelost konden worden.

Een leuk historisch detail: Michiel de Ruyter begon als touwslagersjongen bij de familie Lampsins en werd later kapitein op een van hun schepen. Door zijn later imposante carrière als vice-admiraal overvleugelde De Ruyter uiteindelijk zijn vroegere werkgever ruimschoots qua beroemdheid.

Contact

Lokatie adres

Lampsinshuis
  • Adres
    Nieuwendijk 11 (muZEEum) 4381 BV Vlissingen

Kenmerken

Algemeen

  • Monument